Twitter wprowadza Tryb bezpieczeństwa. Autorzy agresywnych treści bez interakcji z kontami

2 września 2021, 13:07
twitter1
Fot.: Twitter

Twitter rozpoczął testowanie nowej opcji o nazwie Tryb bezpieczeństwa. Funkcja powoduje, że autorzy agresywnych i napastliwych treści przy konkretnych tweetach stracą czasowo możliwość interakcji z kontem, które atakują.

O planach wprowadzenia nowej funkcji w imieniu Twittera poinformował na firmowym blogu Jarrod Doherty, menedżer produktu w serwisie. Zaznaczył przy tym, że na razie opcja o nazwie Tryb bezpieczeństwa znajduje się w fazie testów ograniczonych do wybranej grupy użytkowników systemów Android i iOS.

Blokada za agresję

Jak wyjaśnia Twitter Tryb bezpieczeństwa to funkcja, która tymczasowo blokuje na siedem dni interakcje z konkretnym kontem za używanie potencjalnie szkodliwego języka (takiego jak obelgi lub nienawistne uwagi) lub wysyłanie powtarzających się i nieproszonych odpowiedzi lub wzmianek.

Po włączeniu tej funkcji w Ustawieniach użytkownika systemy TT oceniają prawdopodobieństwo negatywnego zaangażowania, biorąc pod uwagę zarówno treść tweeta, jak i relacje między autorem i odbiorcą.

„Technologia ma brać pod uwagę istniejące relacje, zatem konta, które śledzisz lub z którymi często wchodzisz w interakcje, nie zostaną automatycznie zablokowane” – obiecuje Twitter w komunikacie.

image
Fot.: Twitter

 

Poczucie bezpieczeństwa

Według zapowiedzi autorzy tweetów uznanych przez algorytmy TT za szkodliwe lub nieproszone będą automatycznie blokowani, co oznacza, że tymczasowo nie będą mogli śledzić konkretnego konta, widzieć publikowanych tam tweetów ani wysyłać wiadomości bezpośrednich.

Serwis zapewnia, że w każdej chwili można znaleźć informacje o tweetach oflagowanych w Trybie bezpieczeństwa i przejrzeć szczegóły tymczasowo zablokowanych kont.

„Przed zakończeniem każdego okresu Trybu Bezpieczeństwa otrzymasz powiadomienie podsumowujące te informacje – zapowiada Twitter. - Nie zawsze nam się to udaje i możemy popełniać błędy, dlatego autoblokady w Trybie Bezpieczeństwa można zobaczyć i cofnąć w dowolnym momencie w Ustawieniach. Będziemy również regularnie monitorować dokładność systemów Trybu bezpieczeństwa, aby ulepszyć nasze możliwości.”

Serwis wyjaśnia, że chociaż dla każdego z użytkowników poczucie bezpieczeństwa na platformie oznacza co innego, to Tryb bezpieczeństwa ma w zdecydowany sposób zwiększyć komfort korzystania z platformy i podnieść jakość dyskusji w serwisie. TT zapowiada, że po zakończeniu prób wprowadzi odpowiednie poprawki i usprawnienia w nowej funkcji, następnie zaś wprowadzi ją globalnie.


Chcemy być także bliżej Państwa – czytelników. Dlatego, jeśli są sprawy, które Was nurtują; pytania, na które nie znacie odpowiedzi; tematy, o których trzeba napisać – zapraszamy do kontaktu. Piszcie do nas na: redakcja@cyberdefence24.pl. Przyszłość przynosi zmiany. Wprowadzamy je pod hasłem #CyberIsFuture.

image
Fot. Reklama

 

CyberDefence24
CyberDefence24
KomentarzeLiczba komentarzy: 1
Adam Nemo
niedziela, 3 października 2021, 13:07

Wszystko pięknie ładnie ,a wychodzijak zwykle.Nazizmu, komunizmu, czyli wszelkiego rodzaju marksizmu nie blokują, a blokują ich krytykujących.Prawomyślność? Nie, to tylko inna propaganda marksizmu. Niemożność odpowiedzi publicznej na zarzuty, brak jawności tych osób,nie przysyłanie kodów lub przysyłanie dwóch kodów naraz. Czysty komunizm, więc jak zwykle DNA nie oszukasz. Wszystkiego dobrego i zdrowia dla wszystkich nawet oponentów.

Tweets CyberDefence24