Biznes i Finanse

Przeglądarka Chrome loguje użytkowników na konto Google bez ich wiedzy

Fot. Axendo/Wikipedia Commons/CC 4.0
Fot. Axendo/Wikipedia Commons/CC 4.0

Przeglądarka Chrome w wersji 69 loguje użytkowników na konto Google bez ich wiedzy i zgody, a także przesyła historię aktywności na serwery Google po zalogowaniu się do usługi poczty Gmail.

W publikacji podano, że domyślna synchronizacja nie obejmuje haseł ani zakładek użytkownika. Tech Radar przypomniał jednak, że w poprzednich wersjach popularnej przeglądarki logowanie do konta Google wymagało świadomego działania ze strony użytkownika programu. Korzystanie z usług takich, jak Gmail czy YouTube było natomiast możliwe bez logowania na konto użytkownika w przeglądarce.

Według serwisu, w najnowszej wersji przeglądarki Google zdecydowało się rozmyć, wyraźnie niegdyś zarysowane, granice pomiędzy oprogramowaniem a urządzeniami, na których jest ono wykorzystywane. Zdaniem przedstawicieli koncernu, działanie przeglądarki Chrome jest całkowicie celowe i ma zapobiegać problemom powstającym w sytuacjach, gdy z jednego komputera korzysta wiele osób, nie zawsze potrafiących rozróżnić moment logowania się na konto użytkownika w przeglądarce od logowania się na konto Google w poszczególnych usługach internetowych tej firmy.

Tech Radar podkreślił, że nowa funkcjonalność przeglądarki Chrome nie wpłynie na użytkowników, którzy korzystają z programu regularnie z wykorzystaniem konta Google, dzięki czemu mogą np. synchronizować zakładki i historię przeglądanych stron na wielu urządzeniach

Źródło:
PAP

Komentarze

    Czytaj także